Farvestik          

 

 

Farvestik betyder, at der er kommet en forkert farve på et foto. Det skyldes, at lys kan have mange farver. En glødepære f.eks. giver et gulligt (varmt) lyd - et neonrør et blåligt (koldt) lys. Når vi fotografere, oplever vi farven hvid som værende hvid. Kameraet gengiver derimod den aktuelle farve, hvis der ikke er stillet på hvidbalancen.

 

Ovenstående foto er fundet på nettet. De ligger på USB-stick'en i mappen Farvestik.

 

Prøv at redde billeder.

 

Nedenstående er mine bud på, hvad jeg kan nå frem til

efter at have prøvet mig frem. Hvis det kan være en trøst, indrømmer jeg gerne, at jeg sjældent rammer rigtig i første hug. Hvis motivet er OK, er det nogle forsøg værd at ramme en løsning, der gør det seværdig - at gøre det gode foto bedre.

 

Dette foto opgav jeg at få de naturlige farver på. Valgte i stedet at ændre til sort/hvid. Der er justeret med lys og kontrast, og baggrunden er lavet lidt mørkere. At ændre til sort/hvid (monocrome) kan mange gange være løsningen, når farverne er helt tossede. Her er der kommet et seværdigt bryllupsbillede ud af det.

 

Levels - den hvide pipette på gommens skjorteflip. Derefter Enhance - Color - Adjust Hue/Saturation - Yellow - Saturation.  Brudens kjole er brændt ud, så her kan man ikke få mønstret frem. At et område er brændt ud betyder, at der ikke er informationer overhovedet i området.

 
Der er brugt lag til at korrigere dette foto. Da himlen er blå, bliver sneen for blålig.
 
Den gule farve er fjernet med Enhance - Color - Adjust Hue/Saturation - Yellow - Saturation i 2 omgange. Derefter lidt lys og kontrast. Pga. originalens dårlige kvalitet kan billedet ikke gøres skarpt.
 

Adjustment Layer - Levels - hvid pipette på et af bogstaverne. Så bliver de hvide, men det grønne projektørlys på isen forsvinder. Der er brugt Gradient Tool til afmaskningen.

 
Levels - den røde kanal - Channel Red. Jeg har fokuseret på det grønne, da jeg ikke ved, hvilken farve, sovsen har.
 
Manden er kraftig rødblisset. Foto er korrigeret efter den sorte manchetknap og skægget. History viser, hvad der er sket.
 
Levels - hvid pipette
 
Farvestik-7.jpg konverteres til sort/hvid - Enhance - Convert to Black and White - Urban/Snapshots.
 
Der er justeret med lys og kontrast. Igen et eksempel på, at sort/hvid kan redde et umuligt foto.
 

 

 

PS: Tro nu ikke, at der altid kommer korrekte foto ud af mit kamera - langt fra. Mange af mine dårlige optagelser er blevet slettet, og jeg afstod fra at gennemse mine gemte originaler frem for at lade mageligheden råde, da jeg skulle finde eksempler på farvestik. Det blev til en Google-søgning på "farvestik".

 

De fleste foto med en forkert hvidbalance kan rettes. Derfor ændrer jeg ikke på kameraets hvidbalance, der står fast til automatisk. Er det forkert, retter jeg på computeren.