Eksempler

 


 

Der kan holdes lange foredrag om vores brug af foto og billeder. Alle medier (aviser, blade og tv) er spækket med fotografier, og vi dokumenterer i høj grad vores tilstedeværelse med fotos. Facebook er stedet, hvor der bliver vist et hav af ligegyldige billeder, der her til formål at vise, hvor kloge, vittige og lykkelige, brugerne er. Ind imellem kan der findes interessante billeder, men der er langt mellem snapsene.

 

Men der kan også findes andet på nettet.

 

J.N. Niépces første fotografi fra 1826. Læs mere om fotografiets historie her.

 

 

Foto: Kevin Carter, 1969 - 1994, sydafrikansk fotojournalist. Fik Publitzer Prize for dette billede. Er det et godt billede - er det i orden at tage sådan et billede?
 

 

Fotograf ukendt. Smukt og indbydende.
 

 

 

Nick Ut's Pulitzer prisvindende foto fra Trang Bang efter napalm angreb (8. juni, 1972). Læs mere på wikipidia eller her (på engelsk)

   

Også dette foto af den sydvietnamesiske chef for det nationale politi der henretter en mistænkt Viet Cong, 1. februar 1968, satte spor i holdningerne til Vietnamkrigen, 1961-1975. Den mistænkte Viet Cong havde forinden myrdet politichefens familie, men det faktum lod vietnammodstanderne ligge.

 

Afghansk Pige, 1985, af Steve McCury er blevet sammenlignet med Leonardo da Vinci's maleri af Mona Lisa. Den 12-årige piges øjne glemmer man ikke så let.

 

Fotografiet blev bragt som forside på National Geographic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2002, 17 år senere, lykkedes det Steve McCury at opspore

den nu 29-årige afghanske kvinde, Sharbat Gula.

   
 
Dette foto af en ung mand, der i protest mod det kinesiske styre stillede sig op på Den himmelske freds Plads i Beijing, 1989, har brændt sig fast.
 
Dette billede har har som poster været at se i flere hjem for år tilbage. (Ikke i mit, for jeg lider af højdeskræk.)

 

Nogle af vores årgang har i de unge dage haft dette billede hængende, og har senere i en moden alder besøgt Cuba.

Det stålfaste blik og ideologien viste sig ikke at slå til.

     

 

Den 20 juni 1969 kl. 21.17 dansk tid landsatte amerikanske NASA Neil Armstrong på Månen.

 

Armstrong sagde, da han havde taget det sidste skridt: ned ad trappen “Et lille skridt for et menneske, men et stort for menneskeheden”

 

Den dag sad jeg som 24-årig og nygift klistret til vores nye sort/hvide B&O TV og havde fulgt de sidste timer af rejsen i en ringe lejlighed med rusten støbejernsvask i køkkenet og et toilet uden bad i kælderen, som man måtte ud af hoveddøren og gennem kælderdøren for at komme frem til.

 

11. september 2001 var vi 4 kolleger, der var på lejrskole på Bornholm og havde givet eleverne fri en times tid i Gudhjem. Et par af os havde sat sig med en kop kaffe (eller var det måske en fadøl), da vi fik at vide at en flyvemaskine var ramt ind i et af tvillingtårnene i New York. Vi forestillede os, at det var et lille fly, der var kommet på afveje. Det var det ikke!

 

I mit lille hoved havde jeg ingen forestilling om, at nogle rettroende muslimer kunne finde på at uddanne sig til piloter for derefter at kapre flere passagerfly med det formål at ramme Twin Tover og Pentagon, USA. Nok havde vi oplevet forfærdelige flykapringer, men dette angreb lå udenfor min fatteevne.

 

Igen og igen fik vi billederne på TV, og da tårnene styrtede sammen, føltes afmagten fuldkommen.

 

Hele Verden lærte begrebet: Al Qaeda.

 

2012 er der bygget et ny tårn, Freedom Towe (frihedens tårn).

 

 

 

Omran Daqneesh blev gravet ud af ruinerne efter et luftangreb i det østlige Aleppo den 17. august 2016. Inde i ambulancen sad Omran fortabt og så tomt frem for sig. På hospitalet var han helt stille. Men modsat mange andre slap han uden alvorlige skader. Foto: AP

Dette foto er gået verden rundt - måske bliver det et af de billeder, der huskes.

 

 

 

Fotoet af Alfred Eisenstaedt kaldes "V-J Day på Times Square." Den 14. august 1945 overgav Japan sig til USA.

Folk strømmede ud på New Yorks gader for at fejre nyheden.